İlan karşılaştırması yapabilmeniz için en az 2 adet ilan seçmeniz gerekmektedir.


Kapat
Konut sahibi olmak isteyenlere altın değerinde öneriler

Konut sahibi olmak isteyenlere altın değerinde öneriler

Konut alırken dikkat etmeniz gereken birçok nokta bulunuyor. Tam olarak ne istiyorsunuz, hukuki kurallara ne kadar hakimsiz, müteahhiti, emlakçıyı veya bölgeyi ne kadar tanıyorsunuz?

İşte konut alırken dikkat etmeniz gerekenler;

Tabii ki aslında en önemlisi nasıl bir konut istediğiniz ve ekonomik durumunuz. Satın almayı planladığınız evin toplu ulaşıma, okula, hastaneye, yeşil alanlara ve alışveriş merkezine yakın olması tatil zamanlarınızda sizi yormayacak bir şekilde her yere ulaşımınızı da sağlar.

Eğer konut alım amacınız yatırımsa gelişecek bir bölge tercih etmelisiniz. Özellikle de kentsel dönüşüm ve ulaşım konusunda…

Bina yapım ruhsatı ve yapı kullanım izni var mı?

Tapusu var mı? Varsa çok ortaklı mı? Ortaklardan biri satıp diğeri sorun çıkarabilir.

Üzerinde herhangi bir borç, haciz, ipotek var mı?

Satın alma işlemlerinde kat irtifakı  ve kat mülkiyeti yükümlülüklerine dikkat etmeniz gerekir.

Kat irtifakı inşaat yapılacak veya yapılmakta olan arsa üzerinde sizin almayı düşündüğünüz dairenin hissesine düşen arsa tapusu demek. Konut kredisikullanırken bankalar kat irtifakı olmayan eve kredi vermezler. Kat irtifakı henüz inşatına başlanmamış ya da yeni başlanmış bir bina için alınan bir belgedir ve tapu dairesinden alınır. 

Bina bitmiş ve iskanı alınmışsa, bu kez kat mülkiyeti tapusu almanız gerekir. Bu da aslında sizin evin tam olarak sahibi olduğunuzu gösteren bir belgedir. Tabii kat mülkiyeti tapusunu çıkarmanın mali yükümlülükleri de var. Semtine ve belediyesine göre değişse de fiyatlar İstanbul'da ortalama 5-6 bin lirayı bulabiliyor. Bu da ev alırken dikkat etmeniz gereken bir başka masraf kapısıdır.

Gayrimenkul ya da bina üzerinde Belediye İmar Müdürlüğünce konmuş şerh var mı?

Yıkım kararı var mı? Hem satın alma hem de kira işlemlerinde emlakçılar daha ucuz gibi göstererek bu durumdan bahsetmeyebiliyor.

Alacağınız gayrimenkul kat karşılığı yapılan bir inşatta ise, müteahhitle noter onaylı anlaşma yapınız. Kullanılacak malzemeleri, işin aksama durumunda alınacak tazminatı netleştiriniz.

Aidatlarını öğrenmelisiniz

Binanın ısınma durumunu öğreniniz. Eviniz ısınmıyorsa cebiniz yanacaktır.

Tavan yüksekliği de alacağınız konutun cephesi de önemlidir. Gün ışığı almayan bir konut elektrik faturanızı kabarık getirecektir.

En üst kat ve en alt kat dezavantajlarını unutmayınız.

Brüt metrekareye nelerin dahil edildiğini iyice öğreniniz.

Tapu işlemleri sırasında, alacağınız konutun değerini yeniden değerleme oranlarına göre hesaplayarak beyan edin aksi takdirde beyanınız eksik ise ödenen alım satım harçları size ceza olarak geri dönebilir.

Bankanın yaptırdığı ekspertiz raporunun kopyasını alın ve okuyun. Değerleme yapan firmanın lisnslı olup olmadığını kontrol edin. Ekspertiz raporlarının güvenilir olması önemlidir, örneğin aldığınız mülk gördüğünüz mülk mü ? Mülkün belediye veya tapusunda bir problem var mı? 

hazır emlak sitesi
Google LogoÇeviri tarafından desteklenmektedir
Google LogoÇeviri tarafından desteklenmektedir

Eryaman kiralık daire

Eryaman Satılık Daire

Eryaman'da satılık daire

Ankara Eryaman satılık daire

Eryaman'da kiralık daire

Eryaman kiralık ev

Eryaman satılık ev

Ankara Eryaman kiralık daire

Eryaman satılık

Ankara Eryaman'da satılık daire
Eryaman emlak