İlan karşılaştırması yapabilmeniz için en az 2 adet ilan seçmeniz gerekmektedir.


Kapat

Gayrimenkul Değer Artış Kazancı Vergisi Hesaplama

Gayrimenkul Değer Artış Kazancı Vergisi Hesaplama

Ülkemizde geçerli olan Gelir Vergisi Kanunlarına göre çeşitli durumlarda kazanç elde edilmesi durumlarında kişilerin veya kurumların ödemeleri gereken vergiler ortaya çıkmaktadır. İlgili kanunlarda yer alan 80. maddeye göre ise alımı gerçekleştirilen bir gayrimenkulün çeşitli nedenlerle alım tarihinden beş yıl geçmeden satılması durumunda alım ve satım arasındaki farkta herhangi bir kar olması durumunda vergi ödenmesi gerekmektedir. İlgili kazanç gayrimenkul değer artış kazancı olarak adlandırılmakta olup ve ortaya çıkan vergi Gayrimenkul Değer Artış Kazancı Vergisi olarak adlandırılmaktadır. 


Gayrimenkul değer artış kazancının elde edilemeyeceği dolayısıyla gayrimenkul değer artış kazancı vergisinin ödenmeyeceği tek istisnai durum satışa söz konusu olan gayrimenkulün bağış veya miras gibi kanallar aracılığıyla bedelsiz olarak alınmış olmasıdır. Her tapu değişikliği durumunda sıfırlanarak başlayan 5 yıllık süre günümüzde çıkan yasalarla ve desteklerle sık uygulanan oluşumlar arasında yer alan kentsel dönüşüm kapsamında da geçerliliğini korumaktadır. İlgili vergi Yİ-ÜFE yani Yurt İçi Üretici Fiyat Endeksi'ne göre belirlenmektedir. Fakat baz alınan Yİ-ÜFE satışın gerçekleştirildiği ay değil de satışın gerçekleştirildiği aydan bir önceki aya ait olan Yİ-ÜFE'dir.


Gayrimenkul değer artış kazancını rakamlarla örneklendirmek açısından 01.05.2012 tarihinde 100.000 TL’ye satın alınan bir gayrimenkulün 01.03.2016 tarihinde 200.000 TL’ye satışını baz alalım. Alımın gerçekleştiği tarihten bir ay önce küsuratlar atıldığında Yİ-ÜFE oranı 203, satışın gerçekleştirildiği tarihten bir ay önce küsuratlar atıldığında Yİ-ÜFE oranı 250 olarak açıklanmıştır.


100.000 TL * (250/203) = 123.000 TL ( Küsuratlar hesaba katılmamıştır)

Yaptığımız işlem sonrasında elde edilen gelir belirtilen tarihte yapılan satıştan çıkarıldığında hesaplamaya göre satıcının elde etmiş olduğu reel kar elde edilmiş olacaktır.

200.000 TL – 123.000 TL = 77.000 TL ( Elde edilen reel kar) 


Elde edilen reel kardan satıcının alıcı durumundayken ödemiş olduğu yazılı olmayan ama uygulanan kurallarda % 4 olan tapu harcı, resmiyette % 2 olarak belirlendiğinden ilgili rakamdan düşülecektir. Tapu harcının haricinde belgelenebilen bir masraf ( banka kredi faizi, masrafı ) olması durumunda bunlar da reel kardan düşülebilecektir. Tüm bu masrafları da 7.000 TL olarak alırsak matrah 70.000 TL’ye düşecektir. Bunların haricinde devlet tarafından gayrimenkul değer artış kazancına tabi tutulmayan istisna değerler her yıl değişkenlik göstermekle beraber belirtilmektedir. 2016 yılı için belirtilen istisna değer olan 11.000 TL matrahtan düşülür. Elde edilen net sonuç vergilendirme dilimine göre vergilendirilmeye tabi tutulur.

hazır emlak sitesi
Google LogoÇeviri tarafından desteklenmektedir
Google LogoÇeviri tarafından desteklenmektedir

Eryaman kiralık daire

Eryaman Satılık Daire

Eryaman'da satılık daire

Ankara Eryaman satılık daire

Eryaman'da kiralık daire

Eryaman kiralık ev

Eryaman satılık ev

Ankara Eryaman kiralık daire

Eryaman satılık

Ankara Eryaman'da satılık daire
Eryaman emlak