İlan karşılaştırması yapabilmeniz için en az 2 adet ilan seçmeniz gerekmektedir.
Dünyanın her yerinde, giderek artan bir şekilde yaygın bir hale gelen doğaya ve doğala dönüş trendi, mimari, iç mimari ve dekorasyonda da kendini gösteriyor bir süredir. Çok uzun bir geçmişten bu yana yapı malzemesi olarak kullanılan doğal taşlar, bugünlerde iç mekânlarda da karşımıza çıkmaya başladılar. Bazen bir duvar kaplaması, bazen geniş bir salonu bölen bir paravanın ana unsuru olarak gördüğümüz doğal taşlar, aynı zamanda oyma ve benzeri usullerle şekil verilerek dekoratif ev eşyaları ve hatta banyo lavaboları olarak bile kullanılabiliyor. Özellikle son birkaç yılda sektörde ardı ardına boy gösteren yerli firmalarla birlikte doğal taşlar maliyetleri ve ulaşılabilirlikleri ile de daha rekabetçi bir noktaya gelmeye başladılar. Bilhassa da duvar veya zemin kaplaması için özel olarak hazırlanmış ve kolayca uygulanabilen doğal taş kaplamaları bugün artık pek çok yeni ev projesinde görülebiliyor. Sonuç olarak bu doğal, uzun ömürlü ve çevre dostu malzemeler artık maliyetlerinin de düşmesiyle evlerimizin pek çok noktası için kayda değer seçenekler olarak önümüze çıkmaktalar. Gelin şimdi doğal taşların iç mekânlardaki kullanım olanaklarına biraz daha yakından bakalım.
Sıradışı bir bölümleme malzemesi
(Addec Arquitectos / homify.com.tr)
Çok katlı modern bir villanın ana giriş bölümünde üst kat merdiveni ile şık bir yemek masasını ayıran bu iç duvarda oldukça iddialı bir doğal taş uygulaması yapıldığını görüyoruz. Büyük ölçüde kaba bir teknik kullanılarak örülen taşlar, evin geri kalan bölümlerindeki rafine ve sıkıcı havayı adeta tek darbede dağıtıyor ve ortaya son derece çekici ve sofistike bir tarz çıkarıyor.
Kaplama uygulamaları
(NSA Natural Marble / homify.com.tr)
Son yıllarda doğal taşların iç dekorasyonda farklı bir kullanım şekli daha ortaya çıktı. Bu da hemen her çeşit taştan üretilebilen ve uygulanması son derece kolay olan doğal taş kaplamaları. Çok çeşitli dekorasyon tarzlarına katkı sunabilen ve her türden evin tercih edilen her bölümüne uygulanabilen doğal taş kaplamaları, çok yüksek olmayan maliyetleri ve tamamen doğal taşla örülen duvarlara kıyasla çok daha hızlı uygulanabilmeleri ile de ayrıca dikkat çekiyor.
Binlerce yıllık bir teknik
(Isis Chaulon Arquitetura / homify.com.tr)
Kuru duvar ya da yurtdışında da kabul gören ismiyle “dry stone” tarzı, çok uzun bir geçmişe sahiptir ve dünyanın pek çok yerinde binlerce yıldır kullanılmaktadır. İngiltere ve İskoçya gibi kuru duvar tekniğiyle yapılmış evlerin ünlü olduğu belli başlı bölgeler olmasına karşın ülkemizde de özellikle bahçe duvarları için bu tekniğin yaygın olarak kullanıldığı yöreler vardır. Temelde harç veya başka bir ek malzeme kullanmadan yalnızca taşların birbirini desteklemesi mantığına dayanan bu teknik, taşların doğru bir şekilde seçilmesi ve birbirlerine kilitlenmesini gerektirdiği için estetik olarak da güzel görüntüler ortaya çıkarabiliyor.
Muhteşem bir oyma küvet
(Anzalna Trading Company / homify.com.tr)
Elbette doğal taşların tek kullanım alanları duvarlar değil. Doğal taşlar yalnızca büyük parçalar halinde ve duvar, zemin gibi düz yüzeylerde kullanılacak malzemeler değiller. Gereken emeği vermeyi göze aldıktan sonra doğal taşlardan akla gelebilecek hemen her şeyi yapmak mümkündür. Bu örnekte adeta sanat eseri niteliğinde oyma bir küvet görüyoruz.
Modern, şık, pratik
(Kuta Home / homify.com.tr)
Doğal taşın kullanım alanlarında olduğu gibi kendi içindeki çeşitlerinde de pratikte hiçbir sınır olmadığını söylersek herhalde pek de abartmış olmayız. Bu oturma odasının bir duvarında gördüğümüz doğal taş uygulaması buna gerçekten iyi bir örnek teşkil ediyor. Daha ziyade nehir yatakları gibi su yolları üzerinde görebileceğimiz türden yumruk büyüklüğünde çakıl taşlarıyla örülmüş bu duvar, pastel tonlardaki mobilyalar ve ahşap yemek masası grubuyla da mükemmel bir uyum içinde.